Catalunya és terra de dracs!
I també de víbries, draques o dragones, àligues, cuques feres, tarasques, mulasses i guites, bous, cavallets, lleons… i tota mena de figures que conformen el ric bestiari fantàstic de les nostres festes populars.
El Grup d’Amics del Bestiari i la Cultura Popular (GABICP) porta quaranta anys estudiant i documentant la història i l’evolució de les figures creades a partir dels anys 70 i 80 del s. XX, identificant-ne els precursors i els referents a partir de les figures conservades de temps passats. Gran diversitat de figures, experimentació, treball i entusiasme van motivar moltes colles a crear bestiari en un ambient procliu a l’ocupació del carrer, a la reivindicació i a la revitalització de les festes populars després de la dictadura franquista i enllaçant amb els primers ajuntaments democràtics.

A RETROBESTIARI l’historiador i gestor cultural Heribert Masana fa una exposició molt clara i ben documentada de tot aquest bestiari, alhora que presenta molts testimonis que expliquen l’experiència de creació de les figures a cadascun dels pobles o ciutats, tasca sempre col·lectiva, apassionada i plena d’anècdotes sorprenents. Una valuosa i rica aportació de fotografies històriques a càrrec de Ramon Saumell documenta visualment aquesta trajectòria del bestiari la qual, juntament amb una bibliografia i unes referències documentals ben completes, converteixen aquest
llibre en una eina de referència imprescindible sobre el tema del bestiari festiu.
