XERRADA: “CONÈIXER EL FONS AMADES, LA MEMÒRIA DE LA CULTURA POPULAR”

El 30 de març La Violeta va acollir aquesta xerrada a càrrec d’Antoni Serés Aguilar, treballador a l’àrea de Recerca i Documentació de la Direcció General de Cultura Popular i Tradicional del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya i membre de l’Associació Joan Amades.

Ens va parlar sobre la figura d’en Joan Amades i Gelats el que fora un etnòleg i folklorista, de formació autodidàctica, que tenia dues grans passions relacionades entre si: l’una va ser l’estudi i recerca dels costums i tradicions catalanes i, de l’altra, la d’aplegar tot el material que queia a les seves mans relacionat amb aquest tema.

El recull documental del fons Arxiu Joan Amades, que és molt divers i de gran riquesa, en l’actualitat, és gestionat pel Servei del Patrimoni Etnològic de Catalunya a la seu del Centre de Promoció de la Cultura Popular i Tradicional Catalana, ubicada a la Pl. Salvador Seguí, 1–9, curiosament, a pocs carrers d’on va nàixer l’any 1890 el folklorista al barri del Raval de Barcelona.

El fons Arxiu Joan Amades està integrat per: 2423 llibres, un miler de separates d’articles i treballs i una hemeroteca amb 166 sèries de revistes. Així com, col·leccions d’àlbums amb postals antigues, caixes de llumins, un interessantíssim recull de cartes personals i objectes varis. A més, quatre calaixeres, amb 13.000 documents classificats d’estampes i gravats, la datació dels quals comprèn dels segles XVII al XX.

Avui dia, des de l’Àrea del Servei de Patrimoni Etnològic del Centre de Promoció de la Cultura Popular i Tradicional Catalana es continua desenvolupant una rigorosa tasca de catalogació i conservació del fons Arxiu Joan Amades, i, també, es treballa per la correcta digitalització i la divulgació del fons que trobareu disponible per a la consulta.

Noticies relacionades