TERESETES: ES JAI DE SA BARRAQUETA

El passat dissabte 29 de gener La Violeta va acollir, dins les activitats organitzades amb motiu dels Foguerons de Sa Pobla, una funció de teresetes basada en la rondalla recollida per Jordi des Racó i en l’adaptació per a teatre que publicà Guillem Cabrer. La sala d’actes registrà una bona entrada i la mainada gaudí de l’espectacle.

Es Jai és un vell pagès alegre i a la vegada tranquil. Viu senzillament a la seva barraqueta i no s’empatxa de ningú; però tanta de pau s’arriba a acabar, amb les visites freqüents d’una sèrie de personatges sobrenaturals que volen canviar el rumb de la seva existència.

El 1996 Antoni Masegosa realitzà, amb la col·laboració de Pep Gómez, una primera versió de la rondalla, dins de l’espectacle “Teresetes i Rondalles”, estrenat a Catalunya, a la sala Foment Mataroní, aquell mateix any. “Teresetes i Rondalles” es representà des de llavors en moltes ocasions als escenaris de Catalunya i Balears: teatres, escoles, centres culturals, biblioteques, festes populars, … i a un bon nombre de festivals internacionals que es realitzen a l’Estat Espanyol. «Es jai de sa Barraqueta» és una rondalla ideal per a adaptar-la al teatre de teresetes, per les seves connotacions mitològiques: la relació de l’ésser humà simple i nu davant els poders sobrenaturals que poden ser favorables o contraris. Una relació on haurà d’emprar sobretot l’astúcia i la picardia pròpia del Pulcinella, del Petrushka, del Titella… en el nostre cas, del Jai.

Noticies relacionades