PRESENTACIÓ EXPOSICIÓ: “SANT MEDIR”

El 4 de març es va realitzar la presentació a La Violeta de l’Exposició Sant Medir a càrrec de Josep Antoni Torralba i Amarilla, President de la Federació de Colles de Sant Medir. L’exposició va recollir tota mena de material relacionat amb aquesta festivitat. La festa de Sant Medir és una de les més arrelades a la Vila de Gràcia. És coneguda principalment per les tones de caramels i llaminadures que es llancen al públic des de cavalls, carrosses i camions. Al matí es fa una desfilada de colles pel barri i comença un romiatge fins a l’ermita de Sant Medir, a Collserola, on hi ha un aplec per a homenatjar el sant. En tornant, les mateixes colles encapçalen una gran cercavila pels carrers principals del barri i reparteixen els dolços entre el públic, que es prepara amb bosses, galledes i paraigües per recollir-ne tants com pugui.
La celebració en homenatge a sant Medir continua, encara. La Bordeta, Sarrià i Sant Gervasi també fan cercaviles, amb la participació de les colles pròpies, i el romiatge fins a l’ermita. Un cop a l’ermita, es fa l’aplec conjunt en honor del sant, amb una missa i l’acte de col·locació de llaçades commemoratives a la bandera de cada colla. De tota manera, el barri de la Bordeta fa la celebració el diumenge següent a la festa.
La tradició és que Sant Medir se celebri un dia feiner, tant a Gràcia com a Sarrià – Sant Gervasi, per la qual cosa si el dia 3 de març s’escau en diumenge, la festa es trasllada al dia 4. A la Bordeta, en canvi, la rua és sempre el diumenge següent a la festivitat.

Noticies relacionades