PRESENTACIÓ DEL LLIBRE: “RETROBESTIARI”

El passat 20 de novembre la Sala d’Actes de La Violeta va acollir la presentació d’aquesta publicació d’Edicions Morera. Un projecte col·lectiu que estudia un fenomen que va passar als anys 70 i 80 del segle XX, quan amb la recuperació de la democràcia a Catalunya començà la revifalla i renaixement del bestiari festiu. 

Es tracta d’un treball coral que explica i analitza en primera persona com va ser el retorn de la festa popular al carrer i de la manera apassionada en què es va viure. El llibre compta amb textos d’Heribert Masana, fotografies de Ramon Saumell i obra plàstica d’Abel i Salva Masana. 

Algunes de les històries que s’expliquen són: l’aparició del primer Drac de Barcelona, la construcció del drac vell de Gràcia, o la creació de la primera versió del Tolc del Clot, entre moltes altres bèsties d’arreu de Catalunya. 

Catalunya és terra de dracs! I també de víbries, draques o dragones, àligues, cuques feres, tarasques, mulasses i guites, bous, cavallets, lleons… i tota mena de figures que conformen el ric bestiari fantàstic de les nostres festes populars.
El Grup d’Amics del Bestiari i la Cultura Popular (GABICP) porta quaranta anys estudiant i documentant la història i l’evolució de les figures creades a partir dels anys 70 i 80 del s. XX, identificant-ne els precursors i els referents a partir de les figures conservades de temps passats. Gran diversitat de figures, experimentació, treball i entusiasme van motivar moltes colles a crear bestiari en un ambient procliu a l’ocupació del carrer, a la reivindicació i a la revitalització de les festes populars després de la dictadura franquista i enllaçant amb els primers ajuntaments democràtics.

Noticies relacionades