Xerrada: 275 anys de la Gran Batuda o Prisión General de Gitanos

16/07/2024

19:30

Entrada lliure.

El rei Ferran VI va autoritzar la mesura, que pretenia l’extermini sistemàtic del poble gitano. El pla s’havia d’iniciar simultàniament i, després d’arrestar-los, els gitanos havien de separar-se en dos grups, l’un amb tots els homes majors de 7 anys i l’altre amb les dones i els menors de 7 anys, amb l’objectiu d’impedir que naixés cap altre gitano més. Així mateix, es va disposar que els homes es destinarien a treballs forçats als arsenals de la marina, mentre que les dones i els nens treballarien en diferents manufactures.
El seu trasllat forçat l’haurien de pagar ells mateixos amb els béns que els foren confiscats. Es calcula que unes 9.000 persones van ser víctimes d’aquest intent d’extermini sistemàtic. Una normativa anterior, de 1717, havia fixat la residència forçosa dels gitanos en un nombre molt determinat de ciutats i poblacions (un total de 75), a fi que fossin sedentaris i assimilar-los. Això va permetre conèixer amb exactitud el parador de 881 famílies gitanes, una de les claus de l’eficàcia de l’operació.
Els plans van ser iniciats per Gaspar José Vázquez Tablada i continuats i executats pel marquès de l’Ensenyada. Si bé idees semblants havien estat ja suggerides en dècades anteriors, no s’havien arribat a materialitzar, però en aquesta ocasió l’organització es va portar a terme en secret i dins de l’àmbit de la secretaria de Guerra. L’any 1765 els gitanos condemnats a la Gran Batuda foren alliberats gràcies a un indult que va concedir el rei Carles III.
El 30 de juliol del 1749, a Catalunya, durant la tercera setmana d’agost, va haver-hi l’objectiu declarat d’arrestar i extingir tot el poble gitano.

A càrrec de Ricard Valentí, president l’Associació de Joves Gitanos de Gràcia (RROMANIPE’S) i president de la Plataforma Nacional por los Derechos Gitanos.
Si voleu saber que va ser la mesura de la “Prisión General de Gitanos”, us esperem a La Violeta el dimarts 16 de juliol a les 19.30 hores.

Activitats relacionades