Agenda de La Violeta

31 gener 2020

PROJECCIÓ DEL DOCUMENTAL “EL ENTUSIASMO”

Presentació del Documental “El entusiasmo” i posterior col·loqui a càrrec de Luis Herrero, Director del documental; Carles Sanz, Historiador i assessor; i el Grup de Memòria Històrica de l’Ateneu Llibertari de Gràcia.

“Després de quaranta anys de dictadura, la reconstrucció del sindicat anarquista CNT durant la Transició espanyola va superar totes les expectatives. La històrica central obrera va esdevenir la casa comuna, el paraigua sota el qual totes les lluites semblaven tenir cabuda. Però el seu espectacular creixement no passaria inadvertit en un moment especialment delicat per al país a causa del canvi de règim i els efectes de la crisi econòmica. L’entusiasme és també la història d’una derrota.” Així es defineix a la sinopsi del documental “El entusiasmo” de Luis Herrero, coproduït per la CNT.

La CNT, la històrica central obrera que havia jugat un paper de primer ordre en la vida de país fins a la Guerra Civil, va patir amb cruesa els rigors del franquisme. Durant la dictadura els seus militants van patir persecucions, presó i exili, però tot i les dificultats resultava inimaginable que un cop mort el dictador l’organització no renaixés de les seves cendres. Sorprenent a tots, el seu creixement i expansió van ser meteòrics. En tot just dos anys va passar de la clandestinitat a convertir-se en un moviment de masses. El seu poder de convocatòria va ser tal que va encendre totes les alarmes: tant per part dels hereus del franquisme com per als nous cercles de poder, la CNT era un actor molest que convenia deixar fora de joc.  Amb la seva caiguda va començar la desactivació del moviment obrer que al llarg de la dècada dels 70 havia plantat cara al Règim Franquista. La història de la CNT durant la Transició reflecteix com cap altra l’estat d’ànim que va recórrer la societat espanyola durant aquells anys. L’auge, el vertigen i l’ocàs dels que van somiar a ser protagonistes del seu destí.


Lloc: La Violeta de Gràcia - C/ Maspons, 6. - Vila de Gràcia

Horari: 19,30 hores

Organitzador: Grup de Memòria Històrica de l'Ateneu Llibertari de Gràcia.

Preu: Gratuït